Ingredience: banány, slunečnicový olej, sůl, kokosové mléko, cukr, limetka, kukuřičný škrob, sezamový olej, švestková povidla, med, červený vinný ocet, hnědý cukr, mletá skořice,
Postup: Tento banánový recept bude velmi nezvyklý, hlavně kvůli marinádě. S banány nemusíme nic dělat, co se týká očisty, prostě je jen zbavíme slupky a nakrájíme na menší kousky, dejme tomu na čtyři. Nachystáme si marinádu. Smícháme si kokosové mléko, cukr, limetková šťáva, kukuřičný škrob a sezamový olej. V této směsi necháme kousky banánů tři dny – 72 hodin. Po uplynutí této lhůty si banány vyndáme z marinády, gril potřeme slunečnicovým oleje, rozpálíme a zatím si napícháme kousky banánů na špejle. Takto nachystané špízy si dáme na gril, kde můžeme grilovat zprudka ze všech stran. Hotové banánové špízy si vyndáme na talíř, sundáme ze špejlí nebo je prostě necháme tak jak jsou a můžeme si ještě přichystat doplněk. Bude to sladká omáčka. Smícháme si švestková povidla, med, červený vinný ocet, hnědý cukr, sůl a mletou skořici. Důkladně promícháme, můžeme rozředit červeným vínem a podáváme k banánovým špízům. Pokud někdo nechce, nemusí si dávat omáčku, případně stačí, když si banánové špízy polijeme zakysanou smetanou, anebo prostě si špízy dopřejeme jen tak.
Vhodná příloha: omáčky