Ingredience: banány, máslo, cukr, slunečnicový olej, sůl, cibule, bílé víno, plnotučná hořčice, rajský protlak
Postup: Tenhle recept bude opravdu velká malina, co se týká přípravy, přeloženo – jednoduché. Nejprve si nachystáme karamel. Dáme si rozpustit máslo a na něj vsypeme cukr, který necháme úplně rozpustit. Ještě teplý si přeložíme do misky a necháme vychladnout. Banán si oloupeme, nakrájíme na větší kousky a obalíme ve chladném karamelu. Takto nachystaný banán si vložíme na rozpálený gril a grilujeme zprudka. Nemusíme dávat olej, protože už je tam máslo. Hotové kousky banánů si dáme na talíř a pokračujeme dále. Na oleji si zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme bílé víno, plnotučnou hořčici, sůl a rajský protlak. Důkladně rozmícháme, provaříme a můžeme podávat k banánům. Tím, že je tato omáčka úplně jiná, tzv. na slaný způsob, bude to kontrast ke sladkému. Dneska se experimentuje s chutěmi a právě proto je zde tato omáčka, která je toho absolutním důkazem. Pokud by však nechtěl strávník nic, tedy žádnou omáčku, tak si banán dá samotný anebo prostě třeba jen kopečky zmrzliny, úplně nejlépe vanilkové nebo na druhé straně jen banány doplnit medem nebo smetanou, je mnoho možností.
Vhodná příloha: omáčky