600 g candáta, sůl, 2 lžíce stolního oleje, 4 kolečka citrónu, 4 lžíce bílého vína, citrónová šťáva, 4 lžíce másla, tatarská omáčka.
Očištěné porce candáta osušíme utěrkou, ve hřbetních částech proti sobě lehce nařízneme a do řezu vložíme půl kolečka citrónu. Porce osolíme. Do bílého vína kápneme citrón, porce ve víně namočíme a necháme v chladu ležet asi půl hodiny, přičemž vždy asi po 5 minutách porce obracíme. Olejem je potřeme až teprve před grilováním. Porce candáta grilujeme z jedné strany asi 5 minut, pak kleštěmi obrátíme a grilujeme dalších 5 minut. Hotové porce klademe na nahřáté talíře. Tatarskou omáčku podáváme v omáčníku zvlášť.
Příloha: opečené brambory.
Doba přípravy: 30 minut.
Ryby jsou nejchutnější podle druhu v různých ročních obdobích. Štika v únoru, kapr od října do února, lín na podzim a v zimě, pstruh v červnu, candát na podzim a v zimě, okoun od června do února, sumec v květnu a červnu.