Ingredience: 300 g filetů z lososa, slunečnicový olej, sůl, mletý černý pepř, česnekové grilovací koření, mletý barevný pepř, rozinky, chilli koření, prosciutto, zelené bylinky na ozdobení, smetanový tavený sýr, čatní, citrón, kečup, smetana ke šlehání 33 %
Postup: Losos se dá dělat na mnoho způsobů a jednou ze surovin, která se dá v marinádě použít, jsou rozinky. Takže filety z lososa si omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Nachystáme si marinádu – slunečnicový olej, sůl, mletý černý pepř, česnekové grilovací koření, mletý barevný pepř, rozinky a chilli koření. Do této marinády vložíme filety z lososa a necháme je v ní přes noc. Druhý den si rozpálíme gril a filety na něj vkládáme, přičemž grilujeme jemným způsobem. Hotové filety si vyndáme na talíř, ozdobíme sušenou šunkou – prosciutto, po česku pršut a také zelenou bylinkou podle vlastního výběru. Nyní si nachystáme omáčku. Bude to tak trochu zvláštní. Smícháme si v misce smetanový tavený sýr, čatní, citrónovou šťávu, kečup a smetanu ke šlehání. Všechno spolu vyšleháme a nalijeme do klidně i menší zapékací misky, která se jmenuje kokotka. Nyní ji položíme do pekáče, kam ještě nalijeme vodu, protože se to bude dělat ve vodní lázni. Na pět minut dáme do rozehřáté trouby a pak podáváme k lososovi. Tato omáčka je velmi netradiční, a to jak složením, tak i způsobem úpravy.
Vhodná příloha: omáčky