Losos s vůní bazalky a horčično-citronovou omáčkou

Losos s vůní bazalky a horčično-citronovou omáčkou

Losos s vůní bazalky a horčično-citronovou omáčkou
Losos s vůní bazalky a horčično-citronovou omáčkou

Ingredience: 800g lososa (nejlépe filety), sůl, bílý pepř, 3 lžíce olivového oleje, 12 lístků bazalky

Na omáčku: 1 citron, 3 lžíce hořčice, 1 cibule, 75g másla, 2 lžíce cukru, sůl, pepř, 1 lžíce hladké mouky, 250 mol zeleninového vývaru, 50ml smetany na vaření

 

Postup: Nejprve si lososa nakrájíme na 4 stejně velké plátky o váze 200g. Rybu osolíme a opepříme ze všech stran. Lístky bazalky si najemno nasekáme a vložíme do hmoždíře. V hmoždíři lístky rozmačkáme, přilijeme olivový olej a důkladně promícháme. Lososa vložíme do misky, zalijeme bazalkovým olejem a necháme v chladu marinovat 2 hodiny. Chvíli před koncem marinování si na gril dáme pánev, na které rozehřejeme polovinu množství másla a orestujeme na něm najemno nakrájenou cibulku. Pak přidáme cukr a necháme rozpustit, než začne hnědnout. Pak přidáme druhou polovinu másla, zasypeme moukou, necháme chvilku orestovat a zalijeme vývarem. Rozšleháme a necháme vařit 15 minut. Mezitím dochutíme citronovou šťávou a nastrouhanou kůrou, hořčicí, pepřem a solí. Nakonec zjemníme smetanou. Na rozpálený gril si dáme filety z lososa a grilujeme 3 minuty z každé strany. Při servírování ještě lososa potřeme zbytkem oleje z bazalkou a necháme na hostech, kolik omáčky si dají.

 

Vhodná příloha: vařený chřest, pečivo

Related Posts

Grilovaný aljašský losos

Grilovaný aljašský losos

Ingredience: Grilovaný aljašský losos 4 steaky lososa  1/2 hrnku másla 3 lžíce kečupu 1 lžíce worcesteru 1 lžíce sušené hořčice
Uzený losos naložený v medu

Uzený losos naložený v medu

Ingredience: Uzený losos naložený v medu půl litru vody  1/2 hrnku soli  3/4 hrnku medu  1/4 hrnku zlatého rumu  1/4
Losos s pikantní omáčkou

Losos s pikantní omáčkou

Losos s pikantní omáčkou Ingredience: 2 lososové steaky 1 lžíce čerstvé citronové šťávy  1 1/2 lžičky rozpuštěného másla sůl a

Uzený duhový pstruh

Ingredience: Uzený duhový pstruh 4 očištění a umytí duhoví pstruzi 2 lžičky mořské soli 2 lžičky čerstvě namletého pepře 1