Ingredience: 300 g sardinek, olivový olej, sůl, česnek, vlašské ořechy, muškátový květ, třtinový cukr, plnotučná hořčice, růžičková kapusta, vejce, slunečnicový olej, hladká mouka, sodovka
Postup: Sardinky všichni znají klasicky v konzervě, ale tady budou potřeba čerstvé ryby, ale když je neseženete, mohou se využít i jiné ryby, ale mořské. Ryby, které už jsou bez vnitřností, si omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Nachystáme si marinádu – olivový olej, sůl, česnek, nasekané vlašské ořechy, muškátový květ, třtinový cukr a plnotučná hořčice. V této směsi necháme sardinky přes noc. Další den si rozpálíme gril. Sardinky se vytáhnou z marinády a napíchnou se na špejle, klidně i dřevěné, ale lepší jsou kovové. Takto nachystané sardinkové špízy si dáme na rozpálený gril a můžeme grilovat zprudka. Hotové si vyndáme na talíře a můžeme pokračovat v další přípravě. Vezmeme si růžičkovou kapustu, omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Spaříme je vroucí vodou a vložíme je následně do vroucí osolené vody, kde je chvíli povaříme. V misce si rozmícháme těstíčko – vejce ušleháme se solí do pěny, přisypeme hladkou mouku a podle potřeby se těstíčko může zředit sodovkou, avšak je lépe, aby bylo hustější. Rozpálíme si v kastrůlku olej, kapustičky obalíme v těstíčku a vkládáme je do rozpáleného oleje a smažíme je ze všech stran. Hotové si přidáme ke špízům.
Vhodná příloha: zelenina