Suroviny
- Skopová střeva v kalibru 20-22 mm
- 1 kg hovězí přední
- 1,3 kg ořezky z libového vepřového (poměr 70 ku 30)
- 1,2 l studené vody
- 1,5 kg libového vepřového
- 1,5 kg vepřových laloků
- 3,5 kg vepřového boku v poměru maso x tuk 50 na 50
- Koření na 10 kg Habanossi
- 200 g rychlosoli
- 100 g kořenící směsi na Habanossi
- 5 g kutrovací přípravek
Pracovní postup
- Maso pomeleme na strojku s otvory o velikosti 3 mm a důkladně jej promícháme s hodně studenou vodou a kořenící směsí
- Masovou směs nacpeme do připravených skopových střívek
- Klobásy necháme odležet v chladnějším prostředí optimálně po dobu 12 hodin
- Domácí klobásky habanossi udíme v elektrické udírně při teplotě kolem 70 °C po dobu 8 hodin
- V další fázi snížíme teplotu na cca 40 °C a udíme další 4 hodiny
- Fotky z uzení v elektrické udírně Borniak