Suroviny
- 5 kg libového vepřového masa
- 5 kg libovější části vepřového boku
- 200 g kuchyňské soli
- 100-120 g kořenícího přípravku na mexické klobásy
- Vepřová střívka v kalibru 30/32 Případně je možné přidat zhruba
- 20 gramů kutrovacího přípravku pro lepší vaznost směsi
Pracovní postup
- Připravené maso nameleme na strojku s otvory od 6 do 8 mm
- Namleté maso pořádně promícháme s kořením a ostatními ingrediencemi
- Masovou směsí na klobásy naplníme připravená vepřová střívka
- Klobásy povaříme zhruba 1 hodinu ve vodní lázni při teplotě 72 až 75 °C
- Ohřáté klobásy zavěsíme do udírny na háčky, nebo je volně položíme na udící rošty a udíme je při teplotě 72-75 °C po dobu 6 až 8 hodin
- Fotografie z uzení klobás v elektrické udírně Borniak