Suroviny
- 10 kg libového vepřového, nejlépe z kýty, ale může být například i plecko, eventuálně 5 kilo plecka + 5 kilo kýty
- 1 litr vody (studené)
- 180 gramů rychlosoli
- 50 gramů kořenící směsi na vepřovou šunku
- formu na šunku popřípadě umělá varná střeva v kalibru 60-120 milimetrů
Pracovní postup
- zhruba 80 % masa nameleme strojkem s otvory 14 až 18 milimetrů a poté maso ještě řádně naklepeme paličkou na maso
- zbytek masa rozdělíme na dvě půlky a jednu nameleme v mlýnku s otvory 10 až 12 milimetrů a druhou půlku pomeleme strojkem s otvory 2 až 3 milimetry
- namleté vepřové vložíme do nádoby na šunku, zalijeme maso lákem a směs důkladně promícháme
- hotovou směs na šunku necháme odležet na 2 dny v ledničce při teplotě -0,5 °C, tu a tam směs promícháme
- v 1 litru studené vody rozmícháme 50 gramů kořenící směsi na šunku, přidáme 198 gramů rychlosoli, znovu důkladně zamícháme a hotovým lákem zalijeme šunku
- nádobu se šunkou vložíme do teplé vody a vaříme při teplotě 72 °C zhruba 13 hodin (1 kg šunky by se měl vařit cca 1,3 hodiny
- uvařenou šunku vychladíme ve studené vodě a nakonec ji zaudíme v elektrické udírně při teplotě kolem 75 °C po dobu 2 hodin
- Fotky z článbku na webu Zabijačky.cz – Domácí šunka