4 plátky bílého (toastového) chleba, 100 g ementálu (nepříliš starého), 1 vejce, 4 lžíce mléka, špetka pepře a muškátu, ½ skleničky (1 cl) třešňovice, asi 250 g tuku na smažení, 1 sklenička (2 cl) třešňovice nebo slivovice
Z nastrouhaného ementálu, žloutku, mléka, koření a 1 cl třešňovice vytvoříme hladké těsto, do něhož nakonec přidáme i sníh z bílku. Hotový sýrový krém namažeme na krajíčky bílého chleba. Mezitím necháme v širším hrnci rozehřát porci tuku na smažení; případný zbytek můžeme spotřebovat v domácnosti později. Správnou teplotu tuku určíme tak, že do něj na chvilku potopíme dřevěnou lžičku nebo měchačku: tvoří-li se v tuku malé bublinky, můžeme začít. Sýrové chleby pokládáme jeden za druhým do horkého tuku, sýrovou stranou dospod. Když tato strana mírně zhnědne, pak chléb obrátíme a krátce opečeme i druhou (chlebovou) stranu, a to zase jen do světlého odstínu. Krajíčky odkládáme vedle sebe na horkou desku, přelijeme je horkým alkoholem a zapálíme.
Doba přípravy: 35 min.