1 konzerva tuňáka v oleji, 1 jablko, 1 cibule, 1 menší sladkokyselá okurka, 1 červená paprika, 1 banán, ½ lžičky citrónové šťávy, 2 lžíce nadrobno nakrájené petrželky, špetka soli, špetka pepře, špetka cukru, 12 plátků toastového chleba, 2 lžíce másla nebo ztuženého pokrmového tuku.
Olej z tuňáka necháme odkapat přes jemné sítko a olej uschováme. Jablko oloupeme a ustrouháme na hrubším struhadle. Cibuli oloupeme rovněž a rozkrájíme na malé kostičky. Paprikový lusk rozpůlíme, důkladně očistíme, opereme a postupně rozkrájíme na proužky a nakonec na jemné kostičky. Banán nejdříve rozdrtíme vidličkou a ihned smícháme s citrónovou šťávou a nastrouhaným jablkem. Rybí maso rovněž roztrháme vidličkou na malé kousky, které postupně smísíme s jablečnou hmotou s banánem, s nasekanou cibulí, paprikou, okurkou, petrželkou, solí, pepřem a nakonec i cukrem.
Toastové chleby namažeme máslem a šest z nich právě připravenou tuňákovou pomazánkou. Tyto toastové chleby přiklopíme zbylými kousky. Šest kusů alobalu vytřeme zevnitř olejem z tuňáka, do každého obalu zabalíme připravený sendvič. Grilujeme na grilu s dřevěným uhlím, každou stranu 5 minut. Po skončení grilování opatrně vyjmeme hotové sendviče z hliníkového alobalu a opatrně dogrilujeme ještě asi minutu na mírném žáru. (V elektrickém grilu otevřeme alobalový obal po prvních 5 minutách grilování a dogrilování provedeme v otevřené fólii.)
Příloha: rajčatový nebo hlávkový salát.
Doba přípravy: 40 min.