Ingredience: 20 tyčinek zeleného chřestu, 12 plátků italské pančety (vysušený špek), 20 lístků bazalky, olivový olej, mořská sůl, bílý pepř
Postup: V osolené vroucí vodě si nejprve necháme 2 minuty spařit tyčinky chřestu. Ty po uvaření vyndáme a necháme oschnout a vychladnout. Vychladlý chřest oloupeme a tyčinky srovnáme na stejnou délku a zařízneme. Mezitím si můžeme rozpálit gril. Rošt grilu potřeme vepřovým špekem, aby se potraviny nepřipalovali. Na rošt pak můžeme zároveň vložit tyčinky chřestu i pančety a necháme 4 minuty grilovat. Chřest otáčíme pravidelně a pančetu grilujeme 2 minuty z každé strany. Mezitím si do hmoždíře dáme pár kuliček bílého pepře společně s mořskou hrubozrnnou solí. V hmoždíři vše rozmělníme a promícháme. Grilovaný chřest i pančetu pak nakrájíme na polovinu a vložíme do misky. Přidáme opláchnuté lístky bazalky, ochutíme solí a pepřem z hmoždíře a nakonec vše zakápneme olivovým olejem a promícháme.
Vhodná příloha: celozrnné pečivo, pečené brambory