Suroviny
- 1,8 kg hovězího zadního
- 2,2 kg libového vepřového
- 0,6 kg libového vepřového s podílem tuku do 10 %
- 1 kg vychlazeného pomletého hovězího zadního
- 4,4 kg výrobního vepřového bez kůže
- 220 až 240 g rychlosoli
- 100 g kořenící směsi na lovecký salám
- umělá kolagenní uditelná střeva v kalibru 55 mm
Pracovní postup
- z hovězího zadního a libového vepřového namícháme směs na salám
- do směsi přidáme kořenící směs na lovecký salám
- připravenou směs na salám kutrujeme na mlýnku na maso s otvory o velikosti 8 mm
- na závěr kutrování přidáme do směsi rychlosůl
- jakmile máme směs namletou, přidáme do ní vychlazené jemně pomleté hovězí zadní
- připravenou směsí plníme střívka v kalibru 55 mm
- naplněná střívka necháme odležet 2 dny při teplotě cca 15 až 20 °C
- během tohoto procesu je vhodné občas povrch salámu zvlhčit
- pro hezčí barvu zaudíme salámy studeným kouřem zhruba po dobu 2 dní
- v poslední fázi necháme salámy zrát a sušit v průvanu, a to po dobu 14 dní
- Fotografie z uzení byly pořízeny na udírně Weber na dřevěné uhlí a štěpku