Ingredience: 800g vinné klobásy, 100ml olivového oleje, 1 hrst rozmarýnu, 1 citron, sůl, pepř
Postup: Vinnou klobásu si nejprve důkladně opláchneme pod tekoucí vodou a pak ji celou vložíme do větší misky. Do menší misky si nastrouháme kůru z ½ citronu a přidáme šťávu také z půlky citronu. Zalijeme olivovým oleje a přidáme nasekaný rozmarýn na větší kousky. Vše důkladně promícháme a rozmělníme, aby se chuť a vůně rozmarýnu dostala dostatečně do oleje. Pak vzniklou marinádu nalijeme na vinnou klobásu, řádně promícháme a na 24 hodin uložíme do lednice. Druhý den klobásu nařežeme na 4 stejně velké části, které zamotáme do podoby šneka. Každého šneka uprostřed propíchneme špejlí nebo grilovací jehlou, aby se při grilování nerozvinul a vložíme na rozpálený rošt. Grilujeme 5 minut z každé strany a při otáčení potřeme zbylou rozmarýnovou marinádou.
Vinnou klobásu si můžeme vyrobit i sami doma, recept najdete na zabijačkovém webu . O to víc vám možná bude taková klobása chutnat. Ještě ke grilování – taková klobása by neměla být upražená úplně do sucha, tzv. „do bezvědomí“. Vinná klobása by měla být pořád krásně šťavnatá, ne vysušená. Jek toho dosáhnout chce přeci jen trochu cviku, my si pomáháme touhle šikovnou tabulkou s grilovacími časy, zvláště když danou věc máme na grilu prvně. Ušetří hodně zklamání ….
Vhodná příloha: vařené brambory