Grilovaná vepřová panenka se švestkovým přelivem

Grilovaná vepřová panenka se švestkovým přelivem
Grilovaná vepřová panenka se švestkovým přelivem

Ingredience: 800g vepřové panenky, sůl, barevný pepř, špetka olivového oleje

Na omáčku: 1 šalotka, 25g másla, lžíce hladké mouky, 2 lžíce švestkových povidel, hrst sušených švestek, skořice, citron, sůl, slivovice

 

Postup: Vepřovou panenku zbavíme případných zbytků povrchových blan a připravíme si z ní 4 stejně těžké válečky. Válečky panenky ze všech stran důkladně osolíme, opepříme, vložíme do misky, zakápneme olivovým olejem a necháme 4 hodiny marinovat v chladu. Na rozpálený gril si pak vložíme pánev, na které rozpustíme máslo a necháme zesklovatět najemno nakrájenou šalotku. Tu pak zasypeme trochou mouky a zalijeme 200ml vývaru. Pak do omáčky přidáme povidla a sušené švestky, panák slivovice dle chuti a ochutíme citronovou kůrou, skořicí a solí. Vše necháme 10 minut společně provářet. 10 minut je totiž ideální doba pro grilování panenky vcelku, kterou opečeme ze všech stran. Při servírování nakrájíme panenku na plátky a poléváme švestkovým přelivem.
Úžasný recept jsme našli i na jiném webu, jejich nejlepší recept na vepřovou panenku ale vyžaduje docela dost času a trpělivosti, a hlavně pořádnou udírnu – je tma na fotkách krásně vidět. Po pravdě – na čas a přípravu to musí být šílené, ale vypadá to skvěle

 

Vhodná příloha: brambory pečené v alobalu

Related Posts