Ingredience: 300 g masa dle vlastního výběru – krevety, ryby, kuřecí, vepřové, hovězí, 300 g zeleniny – barevné papriky, brambory, sůl, olivový olej, citrón, grilovací koření, pažitka, rýžové víno
Postup: Nemusí být všechny špízy stejné, to ani náhodou, i když ti, co se zaměřují na estetiku, by z toho asi radost neměli. Dneska si ukážeme jinou variantu špízů. Maso i zeleninu si omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Připravíme si marinádu, pro všechny suroviny stejnou – olivový olej, sůl, citrónová šťáva, grilovací koření, jemně nasekaná pažitka a rýžové víno. Díky rýžovému vínu získají špízy nádech Asie. V této směsi necháme maso i zeleninu přes noc, aby se natáhly veškeré chutě. Další den si maso i zeleninu vyndáme z marinády a přichystáme si jehly. Každý špíz by měl být jiný. Samozřejmě záleží na každém, jaké si zvolí pořadí, ale zde přinášíme jen takové nástřely, jak by to mohlo vypadat. Například jeden špíz – může vypadat takto – oranžová paprika, brambory, červená paprika, brambory, zelená paprika. Další zase v tomto pořadí – zelená paprika, krevety, červená paprika, krevety a tak dále. Každý si také může zvolit vlastní suroviny, ze kterých si špízy připraví. Zde jsou jenom ty doporučené, strávníci si mohou přidat i jiné maso místo krevet, kdo je třeba alergický na mořské plody, tam nemá jinou volbu. Hotové špízy si dáme na rozpálený gril, kde zprudka grilujeme. Dáváme na talíř.
Vhodná příloha: dresinky