Grilovaná krkovice na peletovém grilu

Marinované vepřová krkovice grilovaná na peletách z třešně a hrušky

Suroviny :

  • 1-2 kg vepřové krkovice
  • 1-2 kg vepřové kotlety s kostí

Marináda na 48 hodin:

  • 5 lžic olivového oleje
  • 4 stroužky česneku (drcený)
  • 1 lžíce hrubozrnné soli
  • 1 lžíce cukru (ideálně třtinový)
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 1 lžička mletého chilli (volitelné)
  • 2 lžičky rozmarýnu (čerstvý nebo sušený)
  • 1 lžička tymiánu
  • čerstvě mletý pepř

Detaily receptu:

  • V misce smíchej všechny suroviny na marinádu a důkladně vetři do masa. Pokud máš doma vakuovačku, zavakuju maso včetně marinády. Pokud ne, použij alepsoň potravinářskou folii , zabal ho a pevně ho utáhni
  • Zabalené maso dej do lednice a každých 12 hodin otoč. V lednici ho nech 24-48 hodin
  • Než začneš grilovat, maso vytáhni a nech ho odpočinout při pokojové teplotě cca 45 minut, aby nebylo úplně studené  zevnitř
  • Mezitím si roztop gril – na fotkách níže vidíš že jsme použili peletový gril (byl to středěně velký peleťák od Traegeru )
  • Rošt grilu musí být opravdu horkých a rozpálený, jinak se maso bude na rošt lepit. marináda přeci jen dělá svoje …
  • K vepřovému se hodí dřevo z ovocných stromů – my jsme použili třešeň, ale jde i jabloň nebo hruška
  • Na rozpálený rošt dej maso a griluj  nepřímou metodou (tedy ne nad plamenem, ale bokem). U peletového grilu to jde samo
  • Použij určitě teplotní sondu do nejsilnější části masa, na babské rady s minutami ani mačkáním masa palcem neveříme 🙂
  • Pomaůlu griluj cca cca 2,5 hodiny – dokud nebude vnitřní teplota masa kolem 68–70 °C (kotleta může být o 2–3 °C méně, krkovice klidně 72 °C)
  • Jakmile maso dosáhne uvnitř téhle teploty, zvyš teplotu  na 200–220 °C a dej maso na pár minut nad přímý žár pro dokonalou kůrku – stačí 1–2 minuty z každé strany
  • Hotové maso nech odojít asi 15 minut pod alobalem pod alobalem
  • Nepodávej ho vcelku, ale nakrájje na plátky a podávej např. s grilovanou zeleninou, chlebem nebo studeným bramborovým salátem.

Related Posts

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *