Suroviny :
- 1-2 kg vepřové krkovice
- 1-2 kg vepřové kotlety s kostí
Marináda na 48 hodin:
- 5 lžic olivového oleje
- 4 stroužky česneku (drcený)
- 1 lžíce hrubozrnné soli
- 1 lžíce cukru (ideálně třtinový)
- 1 lžíce uzené papriky
- 1 lžička mletého chilli (volitelné)
- 2 lžičky rozmarýnu (čerstvý nebo sušený)
- 1 lžička tymiánu
- čerstvě mletý pepř
Detaily receptu:
- V misce smíchej všechny suroviny na marinádu a důkladně vetři do masa. Pokud máš doma vakuovačku, zavakuju maso včetně marinády. Pokud ne, použij alepsoň potravinářskou folii , zabal ho a pevně ho utáhni
- Zabalené maso dej do lednice a každých 12 hodin otoč. V lednici ho nech 24-48 hodin
- Než začneš grilovat, maso vytáhni a nech ho odpočinout při pokojové teplotě cca 45 minut, aby nebylo úplně studené zevnitř
- Mezitím si roztop gril – na fotkách níže vidíš že jsme použili peletový gril (byl to středěně velký peleťák od Traegeru )
- Rošt grilu musí být opravdu horkých a rozpálený, jinak se maso bude na rošt lepit. marináda přeci jen dělá svoje …
- K vepřovému se hodí dřevo z ovocných stromů – my jsme použili třešeň, ale jde i jabloň nebo hruška
- Na rozpálený rošt dej maso a griluj nepřímou metodou (tedy ne nad plamenem, ale bokem). U peletového grilu to jde samo
- Použij určitě teplotní sondu do nejsilnější části masa, na babské rady s minutami ani mačkáním masa palcem neveříme 🙂
- Pomaůlu griluj cca cca 2,5 hodiny – dokud nebude vnitřní teplota masa kolem 68–70 °C (kotleta může být o 2–3 °C méně, krkovice klidně 72 °C)
- Jakmile maso dosáhne uvnitř téhle teploty, zvyš teplotu na 200–220 °C a dej maso na pár minut nad přímý žár pro dokonalou kůrku – stačí 1–2 minuty z každé strany
- Hotové maso nech odojít asi 15 minut pod alobalem pod alobalem
- Nepodávej ho vcelku, ale nakrájje na plátky a podávej např. s grilovanou zeleninou, chlebem nebo studeným bramborovým salátem.