Ingredience: 300 g klobás nebo frankfurtských párků, 300 g anglické slaniny, 300 g šalotky, sůl, olivový olej, citrónová šťáva, cukr, grilovací koření, kečup
Postup: Šašlik je výraz, který se častokrát používá v bývalých zemích sovětského státu, avšak je to po našem normální špíz. Tento bude trochu neobvyklý tím, že je tam klobása, potažmo frankfurtský párek. Takže klobásu či už zmíněný frankfurtský párek si nakrájíme na menší kousky, to samé provedeme s anglickou slaninou a šalotku nakrájíme na plátky. Připravíme si směs, kterou budeme špízy potírat během grilování. Smícháme olivový olej, sůl, citrónovou šťávu, cukr a grilovací koření. Nyní si vezmeme jehlu a bude napíchávat suroviny v tomto pořadí – anglická slanina, párek, šalotka. Tohle se bude dít do té doby, než stačí jehla. Takto připravené špízy či šašliky pokapeme olivovým olejem a dáme na gril, kde začneme mírně grilovat. Během grilování potíráme špízy připravenou marinádou, a to velmi hojně. Nesmí zůstat suché ani jedno místečko. Když jsou šašliky hotové, vytáhneme je a dáme si na talíře. Můžeme si k nim dodat ještě kečup, případně jinou sladkou omáčku, která tyto šašliky úžasně doplní.
Vhodná příloha: pečivo, sladké omáčky