Ingredience: 800g vepřové panenky, sůl, pepř, 8 lístků bazalky, olivový olej
Na omáčku: 1 červená cibule, 502g másla, lžíce hladké mouky, 400ml mléka, 50g parmezánu, 50g sýru Niva, sůl, muškátový oříšek, 1 lžička celého červeného pepře
Postup: Vepřové maso nakrájíme na medailonky o síle 2 cm. Tyto medailonky naklepeme hřbetem pěsti a z obou stran osolíme a opepříme. Do misky si důkladně smícháme olivový olej společně s nasekanými lístky bazalky. Do oleje vložíme medailonky, odložíme na chladné místo a necháme 54 hodiny marinovat. Mezitím si připravíme omáčku. Na rozpálený gril vložíme pánev, na které rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět najemno nakrájenou cibulku. Tu zaprášíme moukou, necháme chvilku orestovat a zalijeme mlékem. Do mléka přidáme nastrouhaný parmezán a sýr Niva. Ochutíme solí, přidáme červený pepř a nastrouhanou špetku muškátového oříšku. Vše necháme provářet a omáčka zhoustne. Na gril si v tuto chvíli můžeme vložit medailonky a grilujeme 3,5 minuty z každé strany. Medailonky dáme na talíř a přeléváme sýrovou omáčkou.
Vhodná příloha: hranolky