Ingredience: 800g vepřové kýty, 8 lístků bazalky, sůl, pepř, olivový olej
Na omáčku: 40g másla, 1 plná lžíce hladké mouky, 200ml vody, 140ml portského vína, 4 lžíce švestkových povidel, hrst sušených švestek, 1 citron, sůl, pepř, chilli
Postup: Nejprve si maso nakrájíme na medailonky, které naklepeme paličkou. Osolíme a opepříme z obou stran. Do misky si nalijeme olej, který smícháme s najemno nasekanými lístky bazalky. Do tohoto oleje vkládáme maso a necháme alespoň 3 hodiny marinovat. Pak si na rozpálený gril vložíme pánev, na které rozpustíme máslo, které zasypeme moukou a vytvoříme světlou jíšku. Jíšku zalijeme vodou a portským a důkladně rozmícháme. Pak můžeme přidat povidla a sušené švestky, šťávu a kůru z poloviny citronu, sůl, pepř, chilli a necháme zredukovat vařením. Mezitím si dáme na gril maso a v průběhu redukování omáčky grilujeme 7 minut (3,5 minuty z každé strany). Maso podáváme přelévané omáčkou.
Vhodná příloha: pečené čtvrtky brambor na rozmarýnu