Vepřová plec na rožni

1 kg vepřové plece (bez kosti, pokud možno ne příliš tučné), olej, sůl
Marináda: jako u marinovaných vepřových řízků.

Maso necháme za občasného otočení odležet v marinádě asi 1 hodinu. Pak maso vyjmeme, osušíme utěrkou a svineme je do závitku, který hustě ovineme silnější nití. Tento polotovar pevně připevníme na grilovací rožeň a grilujeme asi 80 – 90 minut při středním žáru. Vysychá-li griláž, potíráme ji občas zbylou marinádou. Obvykle to však není třeba, neboť z masa se uvolní dosti vlastní šťávy. Zůstává-li povrch grilády stále světlý, lze v posledních 15 minutách grilování potírat maso pivem (i černým) nebo i zředěnou meruňkovou marmeládou. Solíme těsně před podáváním.

Příloha: bramborová kaše.

Doba přípravy: 3 hodiny.

Related Posts