Ingredience: 300 g vepřového masa, olivový olej, sůl, pepř, černé pivo, česnek, sójová omáčka, muškátový oříšek, vinný ocet, cuketa, zeleninový vývar – ne z kostky, smetana ke šlehání 33 %, máslo, tvrdý sýr, chléb
Postup: Bude se jednat špíz, kde vlastně na něm budou jen dvě suroviny, avšak v marinádě, a to pro každou jinou. Vepřové maso i cuketu si omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Připravíme si marinádu na maso. Smícháme olivový olej, sůl, pepř, černé pivo, utřený česnek, sójovou omáčku, muškátový oříšek a vinný ocet. V této směsi necháme maso, které si ještě nakrájíme na kostky, případně už je tak koupíme, přes noc. Nyní přichází na řadu cuketa. Ta se neloupe, ale nakrájí na plátky a připraví se marináda – jiná než a maso. Smícháme olivový olej, sůl, vývar z kořenové zeleniny, což je mrkev, celer a petržel a smetanu ke šlehání. I v této směsi necháme cuketu pře noc. Další den si rozpálíme gril. Maso i cuketu si vyndáme z marinády a dáváme je na jehlu – maso, cuketa – to tak dlouho, dokud jehla stačí. Takto připravený špíz vkládáme na rozpálený gril, kde ho grilujeme zprudka. Hotový si vytáhneme na talíř a můžeme si nachystat přílohu. V misce si rozmícháme máslo, česnek a nastrouhaný tvrdý sýr. Tuto směs si zatím odložíme. Vezmeme si chléb, potřeme olejem a dáme ho jemně ogrilovat z obou stran. Připravenou směsí potřeme chléb z grilu a podáváme ke špízům.
Vhodná příloha: pečivo