Ingredience: 300 g vepřového masa, sůl, olivový olej, pepř, mletá sladká paprika, čekankové puky, ocet, cukr, petrželka, slanina, mrkev, celer, petržel, masový nebo zeleninový vývar – ne z bujónu, červené víno, hladká mouka, voda
Postup: Pro někoho klasika, pro někoho podřadné, protože ke grilování má být přece hovězí. Není to pravda. Dneska se ke grilování používá veškeré maso, i to, které není z jatečného hlediska vhodné. Vepřové maso si omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Připravíme si velmi snadnou marinádu. Smícháme olivový olej, sůl, pepř a mletou sladkou papriku. Hotovo, nic jiného tam tentokrát nejde. V této směsi však maso necháváme 72 hodin, čili tři dny. Po uplynutí této lhůty maso vyndáme a vkládáme na rozpálený gril, kde zprudka grilujeme po všech stranách. Hotové maso si vyndáme na talíř a připravíme si přílohu. Bude to velmi jednoduchý salát z čekanky. Čekanku si očistíme, omyjeme pod tekoucí vodou a nadrobno nakrájíme. Smícháme s olejem, octem, cukrem, solí a pepřem. Porce salátu se sypou ještě nadrobno nakrájenou petrželkou. To ale není vše. K masu si připravíme ještě lehkou omáčku. Slaninu si nakrájíme na malé kostičky a rozškvaříme. Podusíme na ni směs kořenové zeleniny také nakrájené na malé kostičky – mrkev, celer, petržel. Zalijeme vývarem, přilijeme červené víno, osolíme a dusíme. Zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě a zhruba patnáct až dvacet minut povaříme.
Vhodná příloha: omáčky, zelenina, brambory, rýže