Ingredience: 300 g vepřového masa, 300 g zeleniny – rajčata, cibule, olivový olej, sůl, cukr, švestková povidla, zakysaná smetana, citrón, kokos, brusinkový džem, mletá skořice, máslo, hladká mouka, tvrdý sýr, pepř, smetana ke šlehání 33 %
Postup: Budou to klasické špízy, ovšem kromě dvou surovin budou všechny ostatní sladké. Maso i zeleninu si omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Připravíme si marinádu. Smícháme olivový olej, sůl, cukr, švestková povidla, zakysanou smetanu, citrónovou šťávu a kůru, strouhaný kokos, brusinkový džem a mletou skořici. V této směsi necháme maso i zeleninu dva dny – 48 hodin. Po uplynutí této doby si rozpálíme gril. Mezitím si na špejli napícháme maso i zeleninu – každý si určí svoje pořadí. Špízy vkládáme na gril a grilujeme zprudka. Během grilování můžeme ještě zastříknout olivovým olejem. Hotové špízy si vyndáme na talíř a připravíme si přílohu v podobě omáčky. Vezmeme si kastrůlek. Vložíme máslo, necháme ho rozpustit a přisypeme hladkou mouku. Prostě si uděláme tzv. máslovou jíšku – musíme míchat, aby se mouka nepřipálila. Přidáme nastrouhaný tvrdý sýr, osolíme, opepříme a nakonec přilijeme smetanu ke šlehání. Promíchneme a můžeme podávat k připraveným sladkým špízům. Je důležité nenechávat smetanu dlouho na ohni, mohla by se srazit. Někomu tyto špízy nemusí na první pohled sedět z důvodu mnoha sladkých chutí, nicméně právě o ně v tomto receptu jde.
Vhodná příloha: omáčky