Šťavnaté vepřové steaky

Šťavnaté vepřové steaky

Šťavnaté vepřové steaky
Šťavnaté vepřové steaky

Ingredience: 300 g vepřového masa, slunečnicový olej, sůl, plnotučná hořčice, rajský protlak, mletá sladká paprika, bílý jogurt, brokolice, mrkev, citrón, balkánský sýr

 

 

Postup: Vepřové maso je lehčí na přípravu než hovězí, co se týká tvrdosti masa, což je ale pochopitelné. Maso si omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Nachystáme si jemnou marinádu – slunečnicový olej, sůl, plnotučná hořčice, rajský protlak, mletá sladká paprika a bílý jogurt. Takto připravenou marinádu promícháme a maso do ní vložíme na tři dny – 72 hodin. Po uplynutí této lhůty si maso vyndáme a vkládáme na rozpálený gril, kde grilujeme zprudka po obou stranách. Hotové maso si vyndáme na talíře a pokračujeme s přílohou. Brokolici a mrkev si očistíme, druhou jmenovanou pochopitelně oloupeme, omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Brokolici i mrkev si uvaříme v jemně osolené vodě. Uvařenou brokolici si rozebereme na růžičky a dáme do misky, k ní přidáme uvařenou mrkev nakrájenou na hrubší nudličky. Zakapeme citrónovou šťávou, zakapeme olejem a posypeme nastrouhaným balkánským sýrem. Nyní máme dvě možnosti. Buď vůbec nemícháme a necháme to jako takovou pyramidu nebo to klasicky promícháme a podáváme k vepřovým steakům jako lehký salát. V tomto receptu je zvláštní to, že se používá slunečnicový olej místo olivového, což je dneska už docela vzácné, ale svým způsobem je chybou, že se neustále používá jen olivový olej.

 

 

Vhodná příloha: saláty

Related Posts