Vepřový steak na červeném víně s dušenými žampiony na bílém víně

Vepřový steak na červeném víně s dušenými žampiony na bílém víně

Vepřový steak na červeném víně s dušenými žampiony na bílém víně
Vepřový steak na červeném víně s dušenými žampiony na bílém víně

Ingredience: 800g vepřové kotlety bez kosti, 200 ml portského vína, 20 menších žampionů, 200 ml bílého vína, 1 citron, 2 šalotky, hrst petržele, 2 snítky tymiánu, sůl, pepř, 30g másla, 2 stroužky česneku

 

Postup: Vepřové maso zbavíme povrchových blan a důkladně opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. Pak maso nakrájíme na 4 plátky o váze 200 g. Plátky masa naklepeme paličkou (jemně) a osolíme a opepříme z obou stran. Plátky vložíme do misky a zalijeme portským vínem. Do misky také přidáme najemno nasekanou šalotku a nasekaný tymián. Vše promícháme a necháme uležet 3 hodiny v chladu. Mezitím si na rozpálený gril vložíme pánev, na které rozpustíme máslo. Stroužky česneku oloupeme, nakrájíme na plátky a necháme je zesklovatět na pánvi. Žampiony nakrájíme na poloviny a také orestujeme asi 1 minutu. Pak vše zalijeme bílým vínem a přidáme citronovou šťávu a nastrouhanou kůru. V momentě zalití žampionů vínem vložíme na gril také plátky masa. Ty grilujeme 7 minut z obou stran a můžeme je v průběhu potírat červeným vínem. Na talíř servírujeme plátek masa společně s dušenými žampiony. Minutu před koncem dušení žampionů k nim přidáme i nasekanou petrželku.

 

Vhodná příloha: pečivo nebo bez přílohy

Related Posts