Ingredience: 300 g vepřových žeber, slunečnicový olej, sůl, mletá sladká paprika, med, lák ze sterilovaných okurek, citrón, větvička tymiánu, zakysaná smetana, vlašské ořechy, skořicový cukr, kokos, mandle, nutella, banány, cukr krystal, chleba, máslo, česnek
Postup: Vepřová žebra jsou velmi klasickým masem k tepelným úpravám, ale také i ke grilování. Dnes to bude z části na sladko a z části na kyselo. Maso si tedy omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Připravíme si marinádu – slunečnicový olej, sůl, med, mletá sladká paprika, lák ze sterilovaných okurek a citrónová šťáva. V této směsi necháme maso přes noc. Další den si rozpálíme gril a maso vyndané z marinády na něj vkládáme, přičemž grilujeme zprudka. Pokud zbude nějaká marináda, můžeme během grilování ze všech stran ještě potírat. Hotová žebra si vyndáme na talíř a ozdobíme větvičkou tymiánu. Nachystáme si omáčku. Smícháme si zakysanou smetanu, najemno nasekané vlašské ořechy, skořicový cukr, strouhaný kokos, nastrouhané mandle, nutellu, najemno nakrájené banány a cukr krystal. Všechno spolu důkladně promícháme a podáváme k masu. Je to dosti netradiční záležitost, ale na druhé straně, proč to nezkusit i jinak. Vezmeme si ještě pečivo, úplně nejlépe chleba, který obalíme v rozpuštěném másle s utřeným česnekem a solí a dáme na rozpálený gril zlehka ogrilovat. Přidáme k masu a omáčce.
Vhodná příloha: omáčky, pečivo