Ingredience: 300 g vepřového masa, 300 g zeleniny – žampiony, salátová okurka, cibule, rajčata, papriky, sůl, pepř, olivový olej, grilovací koření, mletá pálivá paprika, worcester, červené víno, ocet, avokádo, ananas, kokosové mléko, vinný ocet, sójová omáčka, světlé pivo, mletá sladká paprika, plnotučná hořčice, česnek, med, tvaroh, citrón
Postup: Tyto špízy nebudou v uvozovkách až tak normální, na jaké jsou lidé zvyklí, protože se zde bude kombinovat velké množství chutí. Tak začneme. Maso a zeleninu si omyjeme a osušíme. Všechno překrájíme na menší kousky. Marinádu na maso smícháme z těchto surovin – olivový olej, sůl, pepř, avokádo, ananas, kokosové mléko, mletá sladká paprika, vinný ocet, sójová omáčka a světlé pivo. Na zeleninu se marináda míchá z těchto ingrediencí – olivový olej, sůl, grilovací koření, mletá pálivá paprika, worcester, červené víno, plnotučná hořčice, ocet a med. Vše necháme marinovat přes noc. Druhý den si maso i zeleninu vytáhneme z marinád a napíchneme je na jehly. Je jedno v jakém pořadí, ale například toto – maso, žampion, okurka, paprika, cibule. Takový postup dodržujeme, dokud nám stačí jehla. Když jsou špízy už plné, vkládáme je na rozpálený gril. Hotové vyndáme a dáváme na talíř. Mimo toho si na gril dáme ještě rajče a červenou papriku, potřené olejem a posolené. To je na ozdobu ke špízům. Připravíme si ještě dip. Smícháme olivový olej, sůl, tvaroh a citrónovou šťávu.
Vhodná příloha: dipy, omáčky