Špíz z vepřového bůčku a jarní cibulky

Špíz z vepřového bůčku a jarní cibulky

Špíz z vepřového bůčku a jarní cibulky
Špíz z vepřového bůčku a jarní cibulky

Ingredience: 600g vepřového bůčku bez kosti, 8 jarních cibulek, 4 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce worcesteru, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 citron, sůl, pepř

 

Postup: Vepřový bůček nejprve zbavíme kůže, kterou později ještě využijeme. Pak maso nakrájíme na kostky o velikosti 3×3 cm. Nejlépe tak, aby každá kostka masa byla složena z libové i tučnější části. Nakrájené maso dáme do misky, kde ho osolíme a opepříme. Do misky také nalijeme sojovou omáčku, worcesterovou omáčku, zakápneme šťávou z poloviny citronu a přidáme i nastrouhanou citronovou kůru. Nakonec přidáme najemno nakrájenou cibulku s česnekem, vše důkladně promícháme a necháme alespoň 3 hodiny uležet v chladu. Z jarních cibulek odstraníme vrchní slupku a nakrájíme také na délku 3 cm. Na namočené špejle pak napichujeme střídavě maso s cibulkami. Rošt rozpáleného grilu můžeme potřít právě kůží z bůčku. Pak na něj můžeme vložit špízy. Špízy grilujeme 8 minut a otáčíme tak, aby se maso zapeklo ze všech stran.  Docela něco jiného je česká klasika – pečený bůček. Na rozdíl od něj špíz neplave v omastku a sádle, a pokud koupíte libovější maso, vypadá i výrazně příjemněji.

 

Vhodná příloha: bramborová kaše, pečené brambory v alobalu

Related Posts