Vepřové se zelím

2 kg vepřové krkovičky, 200 g prorostlé slaniny, 4 cibule, 2 lžičky cukru, 1 lžička soli, 1 lžíce kmínu, 2 stroužky česneku, 1 kg kysaného zelí, 2 brambory, 2 jablka, 1 sklenička piva.

Vepřové maso omyjeme ve studené vodě a osušíme. Slaninu nakrájíme na menší kostky. Cibuli oloupeme a rozkrájíme ji rovněž na kostičky. Slaninové kostky necháme rozpustit ve velkém hrnci, přidáme cibuli a necháme mírně dusit. Potom přilijeme asi 2 l horké vody. Přidáme cukr, sůl, kmín a uvedeme do varu. (Tohoto nálevu je nutno připravit tolik, aby v něm maso bylo v hrnci zcela ponořeno.) Oloupeme česnekové stroužky a přidáme je spolu s vepřovým masem do vařící vody. Vaříme bez pokličky na mírném ohni asi 1 ½ hodiny. Zbytek doby, než vepřové maso „dojde“ tj. asi 1 hodinu, je vaříme pod pokličkou jen na mírném plameni.
Syrové kysané zelí načechráme dvěma vidličkami. Po 1 ½ hodině je vložíme do druhého hrnce a přidáme 2 až 3 naběračky vody z hrnce, kde vaříme maso. Zelí vaříme pod pokličkou na mírném ohni asi 1 hodinu.
Uvařené vepřové maso vyjmeme z nálevu, rozkrájíme je asi na dvoucentimetrové plátky a necháme vychladnout. Brambory okrájíme, jablka oloupeme a obojí nastrouháme na hrubším struhadle. Vzniklou dřeň přidáme k uvařenému kysanému zelí, které udržujeme stále na vhodné teplotě. Vychladlé plátky masa potřeme pivem a grilujeme nad dřevěným uhlím z obou stran asi po 4 minutách. Občas je potíráme pivem a obracíme.

Doba přípravy: 3 hod. 15 min.

Vepřová pečeně je oblíbeným českým jídlem, velmi vydatným, chutnajícím např. po delší procházce. Přípravu masa (jeho uvaření) i přípravu zelí můžeme provést i den před vlastním grilováním a podáváním. Zelí jen znovu ohřejeme, maso grilujeme teprve asi 15 minut po vyjmutí z chladničky.

Related Posts